Kontakt

Goddag_mit_navn_er_lesbisk_2 Mit_navn_er _lesbisk_1

Se filmen “GODDAG MIT NAVN ER LESBISK”

Fredag d. 6. november kl. 19.00 i Kulturhuset Rejsestalden.
Billetter kan købes i Kulturhuset Rejsestalden for en halvtredser og det er incl en kop god økologisk kaffe. Begrænset pladser!

Der er efterfølgende foredrag og debat med de to instruktører Iben Haahr Andersen og Minna Gross. Dette arrangement er endnu et spændende samarbejde med Dox On Wheels - et initiativ som er udsprunget af kræfterne bag CPH:DOX festivalen. Med base i et udvalg af årets bedste dokumentarfilm arbejder de på at skabe synlighed for dokumentarfilmen i offentligt øje og debat året rundt.

Goddag mit navn er lesbisk” er en humoristisk og oplivende tour de force gennem det lesbiske liv i alle dets afskygninger. Vi møder bl.a. en bosnisk muslimsk Københavner-dj(Fagget Fairys) og en kernefamilie med tre børn og fælles donerfar!

Flere steder i landet er der et stort problem med hate-crimes mod homoseksuelle og i Kbh Borgerrepræsentation planlægges f.eks en kampagne mod disse overfald og intolerance. Hver måned bliver 10-15 personer overfaldet i Kbh. pga. deres seksuelle orientering. De fleste overgreb sker på gader eller offentlige pladser og knap halvdelen er voldelige. Størstedelen af overfaldene menes at begås af unge med anden etnisk baggrund og kultur. Vi håber med filmen at give indsigt i homokulturen -og dette med et friskt og underholdende blik som bevidst udnytter at pigerne ofte vil være knap så provokerende at skabe dialog omkring som havde det været forhold mellem mænd).

- Er det stadig nødvendigt politisk at dyrke homoseksuelles rettigheder?

- Er det nødvendigt at samle de lesbiskes fælles historie? Særlige filmfestivaller mm?

- Er det OK at lesbiske bliver insemineret på statens regning?

Mød de to instruktører denne aften i Rejsestalden og kom med ind i debatten.

”Jeg har jo aldrig sagt ’goddag mit navn er lesbisk’”fortæller en anonym 84årig kvinde. Siden sin ungdom i 1950’ernes Danmark har hun i stedet udlevet et liv i det skjulte – Men en ny generation af piger er trådt ind på scenen: En generation som får børn sammen, hitter med sange der hylder lesbisk sex og fejrer hvide kirkebryllupper i provinsen.

 

Illustreret af kreative animationer og et overvældende arkivmateriale dykker Goddag mit navn er lesbisk  ned i kvindekærlighedens historie – fra faren for at blive ensom over skiftende partnere til nutidens queer-miljø, 70’ernes ‘ø-lejr-lebber’ og en ung kernefamilie med tre børn og en ukendt ‘donor-far’!

 

Standarddansens stramme kønsroller, fastlagte koreografi, høje hår og ubøjelige regler udfordres på tankevækkende vis når den, som her, danses af to kvinder. Og med ballroomdansen som metafor guider filmen os til følelser og stemningsskift, der giver et indblik i den lesbiske verdens allerhemmeligste kerne. Vi bliver del af et kærlighedsmøde, der ender i et traditionelt dansk provinsbryllup – med et twist. For mens familierne placeres om det hesteskoformede bord, akkompagneret af det obligatoriske stueorgel, træder brudeparret begge frem i hvide bryllupskjoler. Idyllen afbrydes af storbyens larmende ungdom og et særlig stærkt indtryk gør den 19årige muslimske kvinde, Ena, der bogstaveligt talt vælter scenen, når hun performer med sin kæreste i dj-duo’en ”Fagget Fairys”. Her åbner hun op for kameraet og fortæller sin personlige historie om at vokse op i en lukket familie – og om hendes store gennembrud på den internationale klubscene med det lesbiske hit ”Feed the Horse”.

 

Herfra går turen videre og sender sit sidste kys videre mod publikum med den afsluttende kommentar: ”En typisk lesbisk.... en typisk lesbisk....hmm...nej må jeg ikke godt få at vide, hvad det betyder det spørgsmål”.

  

INSTRUKTØRERNE OM FILMEN:

‘At være lesbisk er som at famle i blinde efter sin historie’.Det gik op for os da vi i 2006 besluttede os for at lave en film om lesbiske i Danmark. Udgangspunktet var at vi manglede dokumentation på vores eget liv og vi ydermere havde lyst til at vise verden, at uanset hvor håbløst det kan se ud, er der håb. Vi besluttede at lave en film, der ikke bare havde et vestligt overskud, men også en film, der bevægede sig udover kanten. Vi ønskede at vise et nuanceret billede af lesbiske fremfor at fastlåse den stadig herskende steriotype forstilling om mandhaftige korthårede kvinder. Ikke for at tage afstand, men for at inddrage hende på lige fod i vores film og også give hende en stemme i det mangfoldige univers vi ønskede at vise. Vi ville have en ældre kvinde, der havde været ung i halvtredserne i en tid, hvor man måtte leve skjult, som stadig er tilfældet i mange lande. Vi ville have en ung kvinde, der kunne bryde forstillingen om det skjulte, men stadig have sin muslimske baggrund på spil. Vi ville have den frigjorte kvinde fra halvfjerdserne, som har været med til at give den nye generation af lesbiske et meget større spillerum. Vi ville have gifte kvinder, singel kvinder, maskuline kvinder, feminine kvinder og queeren som på ingen måder ønsker. at blive assimiliseret, men står ved sin ret til at forblive anderledes i en kultur, hvor normalisering er det endegyldige svar på integration. Vi ville både forvirre og provokere, få folk til at grine og blive rørte og selv synes vi at det er lykkedes i dette brag af en film vi har været igang med igennem de sidste to-tre år.

 

Den har hele tiden været tænkt som en international buster fordi vi i Danmark så det som vores, nærmest pligt, at vise, at det kan betale sig at kæmpe for lighed og frihed og retten til at være anderledes. Filmen giver os også lyst til at komme ud i de lande, hvor man stadig bliver straffet med døden, eller sat i fængsel for det, at være lesbisk. Vi oplever også i denne tid lande, som strammer kravene på trods af tidligere tiders tolerance. Så denne film er vores bud på en kærlighedstur, som vores unge muslimske kvinde nævner i filmen. Det er en kærlighedsmission, der handler om retten til det, at være menneske.

 

Iben Haahr Andersen;Tog sin afgang som tonemester fra filmskolen i 1982 og har de sidste 12år instrueret (vinder af bla. ”Two Women on a River” & ”Sound on Life”). Yderligere laver hun musik og lyd til teater, film, performance og egne gigs.

 

Minna Grooss:Skribent/musiker/dokumentarist: Har bla. udgivet tre bøger (bla. bogen “Homo”) og skrevet for adskillige dameblade, livsstil- og rejse-tillæg i bla Politikens, JP Explorer og klummer for 24timer. Yderligere har hun indspillet med bands som “Miss B Haven” og “Sandmen” og hendes eget band “Jodeladies” for hvilket hun blev kåret “Årets Homo” 2004 og "Homo og corny- queer- camp band" (www.myspace.com/jodeladies).

 

HOLD:

Instruktører:Iben Haahr Andersen og Minna Grooss

Producer: Gitte Randløv

Klipper: Yrsa Wedel

Musik og medvirkende: bla. ”Fagget Fairys”.

Animation: Kunstnergruppen “Ingen Frygt”

 

PRODUCENT:

Danish Doc Production ApS,www.danishdoc.dk

 

SCREENINGS OG ANDEN PUBLIKUM-INFO.

Opdateres regelmæssigt på hjemmesiden:  www.dox-on-wheels.dk

Udgives på DVD November 2009

TV premiere, DR2 vinter 2009/10

Nyheder

11. februar 2020
Vær med når hele Jægerspris fester
28. januar 2020
Biblioteket afholder vinterferieaktivitet for børn
21. januar 2020
Tusind tak til afgående formand Kirsten Lykke Nielsen

Kalender

19. februar - 5. april 2020
I samarbejde med lokalarkivet
26. februar 2020 19:00 - 21:30
Hornsherred Alternativ Forening
29. februar 2020 20:00 - 23:00
Musik mellem Fjordene

Nyhedsservice

Abonnér på nyheder fra hjemmesiden.

Printet fra /Kalender/2009/GODDAG-MIT-NAVN-ER-LESBISK