Kontakt

Fernisering 30. januar 2020 kl. 14-16

Afdøde kunstner Edwin Westergren

Malerier, træsnit som tryk og trykplader og udsnit af forestillet arbejdsværelse

 

Artikel i LokalavisenFrederikssund af Birgitt Masson 

57-årige Erik Westergren har valgt at leve utraditionelt og har fyldt sit hjem med indiansk kultur, hvor især musikken er i højsædet. Alligevel mærker man stadig historiens vingesus omkring det gamle andelsmejeri i Østby, hvor hans far kunstneren Edwin Westergrens ånd tyve år efter sin død stadig er at fornemme

De hvide klinker på væggene er umiddelbart det eneste der vidner om stedets oprindelige funktion. For mange år siden var der andelsmejeri i de store hvidkalkede bygninger udenfor Østby. Så var der museum og kunstcenter. I dag er stedet beboelse for flere familier herunder Erik Westergren, hans aldrende mor Annelise og sønnen som er tækkemand og nu bor i en af bygningerne sammen med hans familie.

Skønt det snart er tyve år siden, at kunstneren Edwin Westergren døde, synes han stadig meget nærværende. For det var her i et lille hus bag ved det gamle mejeri, at hans liv og kunst udfoldede sig gennem noget nær en menneskealder. Han var særdeles produktiv, og derfor rummer stedet i dag et væld af Edwin Westergrens malerier, skulpturer, træsnit, filosofiske bøger og digtsamlinger.

"Min far var noget af en enspænder og ikke særlig udfarende. Han var oprindeligt født i Sverige, men kom hertil i en kuffert som hittebarn. Her endte han hos en familie i Helsingør som opfostrede ham, til han kunne klare sig selv som 16-årig", fortæller Erik Westergren der husker sin far dels som en meget tænkende person, og samtidig som et til tider ydmygt menneske der absolut ikke havde rundsavene på. Det var op til folk selv at opsøge ham og hans kunst.

Kærneværdierne de samme

Erik Westergren brænder også for kunsten, dog ikke i samme grad som hans far. Men ved mødet med Eriks Westergren skinner det tydeligt igennem, at det eksistentielle som livsfilosofien med dens virkelighedsopfattelse, menneskesyn og kerne-værdier langt hen ad vejen er de samme som faderens.

"Jeg har altid elsket musik, og at spille på instrumenter. En gang hvor jeg var på vej til meditation ved Strøget i København, standsede jeg, ved en indianer som sad og spillede. Det lød fantastisk, og jeg blev meget betaget af det. Efter noget tid befandt jeg mig selv siddende på Strøget for at spille indianermusik. Den positive energi i musikken har altid været vigtig, og her er jeg med til at udsende noget godt", siger Edwin Westergren, der pudsigt nok som dreng altid elskede at lege indianerlege, hvor han var Hvide Fjer.

Sammen med Birgit Bodekær som ifølge Erik Westergren er hans sjæleven, tager han ud og spiller i forskellige institutioner hvor den positive energi lynhurtigt breder sig som ringe i vandet.

"Når vi tager ud og spiller, medbringer vi altid en totempæl, små instrumenter til børnene og også gerne vores store bissonskind-tromme. Men uanset om vi er ude, eller vi spiller her på stedet, er det vigtigt, at alle kan være med til det. Her kan man komme, som man er uanset type eller overbevisning".

Følger Shammanismen

Da Lokalavisen møder Erik Westergren en frostklar formiddag mellem jul og nytår, er han iført en farvestrålende poncho og matchende hovedbeklædning. Birgit Bodekær har derudover en rævepels om skuldrene. For hvert trin de tager lyder der en svag raslen, som stammer fra deres såkaldte Taksas som består af hove fra får og lam fra bjergene. De er sat på en snor, så de kan bindes om anklerne, og derved give den specielle lyd når man går.

I modsætning til Erik Westergren er indianerkulturen for Birgit Bodekær mere end blot en livsstil. Hun er tilhænger af shammanismen som helt basalt handler om, at hjælpe mennesker til at følge deres livsvej.

"For mig er der intet hokus pokus i det, men mere en almindelig menneskelig udvikling. Mit hjerte ligger meget hos børnene. Jeg synes, at børn i dag har brug for ro og fred. Når vi besøger institutioner og medbringer vores havtromme, så rører den altså ved noget hos børnene. Synergieffekten når vi er ude gør, at en plus en pludselig gir tre", siger Birgit Bodekær. Erik Westergren nikker samtykkende.

"Det handler om, at vi mennesker kommer ned i gear og finder glæden ved at være fremfor, at vi skal dit og dat og leve op til en masse krav", lyder det fra Erik Westergren.

Og netop dette var også grundessensen i faderen Edwin Westergrens tankegang, og kommer til udtryk i hans digtsamlinger der handler om menneskets bevidsthed for, hvad vi ønsker at være med til at skabe sammen. En livsfilosofi som også går igen i mange af hans billeder.

 

Birgitte Masson

Journalist

 

LokalavisenFrederikssund

Askelundsvej 2

3600 Frederikssund

Tlf.: 45908178 - Mobil.: 41248188

Nyheder

21. januar 2020
Tusind tak til den forrige
20. januar 2020
mens Jægerspris Bibliotek holder flyttelukket
6. januar 2020
Temaet for foråret 2020 er natur

Kalender

5. januar - 13. februar 2020
Levende heste
28. januar 2020 19:30 - 21:00
Historisk Forening Jægerspris
30. januar 2020 17:00 - 22:00
Inspiration til det gode mandeliv

Nyhedsservice

Abonnér på nyheder fra hjemmesiden.

Printet fra /Kalender/2010/Den-afdøde-multikunstner-Edwin-Westergren