Kontakt

CAPOEIRA

Er du mellem 9-15 år og til kampsport, akrobatik, dans og musik så er Capoeira lige noget for dig!

19. juli på Rejsestaldens gårdsplads
Hold 1 kl. 10:00-11.30 - Hold 2 kl. 12:00-13.30

Capoeira stammer fra Brasilien og er en blanding af dans og leg, kamp og teknik. Du kender måske capoeirafiguren Eddy Gordo fra Play Station spillet Tekken. Husk velegnet tøj, vand og gå på mod.

Det er gratis at deltage - tilmelding direkte til Kulturhuset Rejsestalden på tlf. 47 50 34 89
(maks 15 deltagere)

Hvad børnene kan forvente ... 
Vi undervisningen udfra deltagernes alder, forudsætninger og niveau. Træningsformen er en blanding af afro-brasilianske metoder og de metoder vi kender fra vestlige skolesystemer. Vi instruerer i alle aspekter af capoeira, men undervisningen er også præget af "leg og lær". Samtidig er træningen også fysisk hård, udfordrende og krævende. Dette mener vi giver et optimalt miljø til at lære og udvikle sig i, og hvor det er lysten der driver værket. (læs meget mere om hvad Capoeira er under billedet)

Arrangør: Foreningen Malta De Capoeira

Capoeira 02

Hvad er Capoeira?

Der findes massevis af kontroverser og myter om capoeiraens oprindelse. En hårdnakket, men tvivlsom teori går på, at kampdansen er næsten 500 år gammel og blev skabt af afrikanske slaver på farme i Brasilien, som ville gøre opstand mod de hvide landejere og kamuflerede deres kampøvelser som dans. Mere sandsynligt er det, at capoeira opstod i 1800-tallet som en blanding af forskellige afrikanske danse og kampformer. Da slaveriet i 1888 blev afskaffet i Brasilien forfaldt mange tidligere slaver - og dermed capoeiraen - til kriminalitet. I Rio de Janeiro opstod deciderede capoeirabander, som terroriserede hinanden og befolkningen. I Bahia-regionen udviklede capoeira sig mere fredeligt som en rituel kampdans- og leg. I mange år var capoeira forbudt, men i 1937 blev forbuddet ophævet og capoeirapionerer og læremestre udviklede forskellige retninger og grupper.

I dag findes der to hovedretninger, Angola og Regional. Derudover er der et utal af undergrupper, som adskiller sig ved forskellige ritualer og øvelser. Nogle har gradueringer og farvede bælter, som også kendes fra andre kampsportsgrene. I 1970erne og 80erne bredte capoeira sig til hele Brasilien og for første gang ud over landets grænser, men først i de seneste par år har kampdansen fået fodfæste herhjemme. Blandt andet takket være capoeirafiguren Eddy Gordo fra Play Station tv-spillet Tekken.

Musik og sang
Capoeira ville ikke være capoeira uden musik og sang, og i dag er tre instrumenter uundværlige. Først og fremmest berimbauen, et én-strenget instrument med en påsat kalabas, der i lyd minder meget om en jødeharpe. Derudover atabasquen, som ligner en congas-tromme og den brasilianske tamburin pandeiro. Der findes et utal af capoeirasange, hvoraf nogle bruges til at øve indflydelse på de kæmpende. For eksempel kan en sang om en grædende baby signalere, at dansen er blevet for voldsom.

Malicia-filosofien
For de mest entusiastiske udøvere er capoeira meget mere end en kampdans. Det er en livsfilosofi. Der findes mange beskrivelser af capoeiras åndelige aspekter, som giver udøverne, også kaldet capoeiristas, en måde at forholde sig til både livet og modstanderen på.

Den grundlæggende filosofi bag capoeira kaldes malicia. Ordet malicia betyder en blanding af skarpsindighed, durkdrevenhed, svigfuldhed og varsomhed. At opnå malicia er selve kernen i capoeiraudøvelsen. Det sker blandt andet ved at narre modstanderen til at blotte sig. Som der står i forordet til den eneste dansksprogede bog om capoeira: Man konfronterer ikke angriberen mand til mand, men lader som om, man er fej og bønfalder om nåde. Når modstanderen åbner sine parader, slår man til. Capoeira kender ikke til ærlighed, sandhed eller fair play ... På den anden side er der en klar forståelse for, at det ikke kun gælder om at overleve eller vinde. Livet er langt frodigere end det; det omfatter også glæden, lysten, lidenskaben ved at være i live.

Nyheder

28. januar 2020
Biblioteket afholder vinterferieaktivitet for børn
21. januar 2020
Tusind tak til afgående formand Kirsten Lykke Nielsen
20. januar 2020
mens Jægerspris Bibliotek holder flyttelukket

Kalender

5. januar - 13. februar 2020
Levende heste
28. januar 2020 19:30 - 21:00
Historisk Forening Jægerspris
30. januar 2020 17:00 - 22:00
Inspiration til det gode mandeliv

Nyhedsservice

Abonnér på nyheder fra hjemmesiden.

Printet fra /Kalender/2012/CAPOEIRA---kampsport-akrobatik-dans-og-musik