Kulturhuset Rejsestalden

Hun er allerede væk

Virtual reality kunstværk af den kinesiske kunstner Yu Hong 6. oktober-18. december 2020

Hvis du plejer at tage forbi Rejsestalden og se de skiftende kunstudstillinger, vil du nok spærre øjnene op, næste gang du kigger forbi. Der hvor der var udstillinger, sidder personalet. Kunsten har i stedet fået en helt central placering midt i huset, hvor et lille handicapvenligt podie markerer området.

Tør du træde indenfor, giver et par avancerede briller dig adgang til en ny virkelighed. Det er den kinesiske maler Yu Hong, der har fået omsat sine malerier til virtual reality af danske Khora Comtemporary. I Yu Hongs virtual reality værk placeres beskueren i midten af fire øjeblikke, der skildrer en kinesisk kvindes rejse gennem livet fra fødsel til alderdom. Fortællingen følger forskellige tidslinjer, idet hovedpersonens liv og aldring bevæger sig fremad, mens historien bevæger sig baglæns. Hendes fødsel finder sted på et moderne hospital og de efterfølgende scener tager hende og beskueren længere og længere tilbage i tiden, indtil de når til et shamanistisk ritual i den tidligst kendte periode i kinesisk historie. Værket tager otte minutter.

- Gennem flot støtte fra Gårdejer Povl og Krestine Mathisens Fond kan vi nu sende kunstinteresserede gæster ud på en virtuel rejse skabt af både nationale og internationale kunstnere, fortæller ansvarlig for kunstudstillinger i Rejsestalden, Camilla Hultén Fruelund. – På kunstscenen er virtuel kunst et relativt nyt kunstnerisk format, men stadig flere kunstnere eksperimenterer med det. Vi håber, det bliver spændende for folk at opleve kunst på denne nye måde. Og så er det ikke tilfældigt, at vi vælger en kinesisk kunstner, mens coronaen raser. Vi vil gerne benytte kunstens mulighed for at se forbi dæmoniseringen af Kina og give et indblik i landets kultur.

- Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi, med vores nye tiltag, håber på at få flere børn og unge til at interessere sig for kunst. Heldigvis har vi allerede interessetilkendegivelser fra flere skoler i området, afslutter Camilla Hultén Fruelund.

Indtil videre råder Rejsestalden over ét par VR-briller, som coronasikres af personalet. Er man en gruppe på besøg, tager det derfor lidt længere tid end dengang, der var billeder på væggene. 

En pige sidder i et vindue og blæser sæbebobler. Billede fra Yu Hongs virtual reality kunstværk.