Workshop i Sashiko-teknik
Lær japansk broderi lørdag d. 25. marts kl. 13-17 i Rejsestalden
OBS! Workshoppen er desværre udsolgt
I denne workshop får du et indblik i den japanske broderi-teknik sashiko, både med lidt kulturhistorisk baggrundsviden og praktiske afprøvninger. Sashiko betyder "små sting" og selve broderiteknikken er ganske enkel, nemlig små risting eller forsting, der kan placeres helt frit eller bruges til at opbygge stramme, grafiske mønstre.
Vi tager afsæt i den gamle ”boro” teknik, der kan anvendes til lapning og stopning af tøj. Det gør ikke noget at man kan se, at tøjet er lappet, tværtimod, ”visible mending” er meget moderne. Herefter introduceres et par typiske sashiko-mønstre og du får mulighed for at afprøve dem i praksis. Når man først har prøvet at afkode et par af mønstrene og vænnet sig til den japanske arbejdsmetode er mulighederne mangfoldige.
På workshoppen er der materialer, så du kan komme i gang med mindre prøver på udvalgte teknikker. Du er også velkommen til at tage dit eget sygrej med og eventuelt et par gamle cowboybukser eller andet, der skal lappes.
Rejsestalden og FNs verdensmål
Oprindeligt blev sashiko-teknik brugt til at reparere tøj ved at sy små lapper på de hullede steder, eller ved at sy flere lag stoffer sammen til et kraftigere materiale. Historien om sashiko og de japanske bønder er, at de reparerede deres kimonoer så mange gange, at der til sidst ikke var forskel på stof og lapper. Fra dette forår introducerer Rejsestalden hvert halve år et arrangement eller en udstilling, der forholder sig til et af FNs verdensmål. Denne workshop forholder sig til verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion ved at tage udgangspunkt i reparation af tøj, som derved får et nyt liv i stedet for at blive smidt ud.
Om workshopholder
Mette Jørgensen er pensionist og forhenværende lektor i håndværk og design på Københavns Professionshøjskole. Hun er blandt andet forfatter til bøgerne Bæredygtigt design og Håndværk og Design i fællesskab.
Arr.: Rejsestalden