Kulturhuset Rejsestalden

Havdal – en udstilling af Jette Ellgaard

Jette Ellgaard er opvokset på gården Havdal. En dag begyndte hendes far at sige, at det snart var ved at være sidste sommer på gården. Tiden var kommet til at sige farvel. I den forbindelse spurgte Jette sin far, om han ikke ville begynde at indsamle planter, der havde en særlig betydning for ham, både på et personligt, et historisk og på et landbrugsfagligt plan. Det er der kommet en udstilling ud af.

Jette Ellgaard (f. 1972) skaber foto, tekst- og videoværker, der levendegør historie og samfundsforhold og forholder sig involverende og analyserende til almengyldige emner som tid, slægt og identitet. Det menneskelige nærvær i samspil med erindringen, står altid i centrum i hendes værker. Ikke som en ureflekteret nostalgi, men som kulturhistoriske minder og særlige stemninger.

Til udstillingen HAVDAL har Jette Ellgaard bedt sin far, som er landmand, om at indsamle planter der har en særlig betydning for ham på et personligt, et historisk og et landbrugsfagligt plan. Igennem et år har han samlet mindst én plante om måneden og lagt den i pres. Til arkivering, registrering og afsked.

Planternes fortælling

Hver indsamlet og tørret plante bærer en fortælling i sig af stor kulturhistorisk værdi. Det samlede værk er ikke et portræt af min slægt, men et forgrenet samfundsrelevant og kulturhistorisk portræt, et tidsportræt af en landbokultur og et dansk landskab i forandring.

Planterne bearbejder jeg til unika fotogrammer i mørkekammeret ved at belyse dem direkte på fotopapir og fremkalde dem analogt. De endeligt udvalgte fotogrammer vil på udstillingen indgå i en større installation med lyd, tekst og readymades.

 havdal påskelilje

Om kunstneren

Jette Ellgaard er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2007. Om sig selv og sit arbejde siger hun:

”I mit kunstneriske arbejde søger jeg at levendegøre historie og samfundsforhold. Det menneskelige nærvær i samspil med erindringen, står altid centralt i mine værker. Ikke som en ureflekteret nostalgi, men som kulturhistoriske minder og særlige stemninger. Mine foto, lyd- og videoværker er ikke dokumentariske, men mere poetiske refleksioner fortalt i lyd- og billedcollager.”

Udstillingen er en del af Blomsterfestivalen i Jægerspris og er i huset 19. marts til og med søndag den 2. juni.

Gratis entré!

Se vores åbningstider nederst på siden.